Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.4
Kaader44
Daatum17.10.1878
Protokolli number137
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Pridik Johann Pridik Peakohtumees
Jaan Leinasaar Jaan Leinasaar Kohtumees
Jaan Rast Jaan Rast Kohtumees

Kaebab endine Krono Metsawaht Tõnnis Liit et praigune Massiarro Metsawaht Johann Saar ollewa minna sui temma poija Hans Tauste tallo rundi peal roppusti peksno, kele järrele ta ollewa raskeste aiges jähnu ja wiimati ka errasurno.

Metsawaht Saar wastab, temma ja Kiwwisilla Metsawaht Mart Pops ollewa Metzas tullo ja neino et se pois Hans Liit ollewa Krohno Metsas suure karri lohmaga olnu, ja kirwes on ka liggi olnu, kui temma sis juhre tullo ja on tachtnu kirwet errawottnu, on temma kange wastu olnu sannadega, ja wiimatti on kirwe erratoppinu. Sis temma ollewa küll witsat leikanu ja lubbanu tend peksa, aga kui pois ollewat perrast kirwe jälle, kus olli erratoppinu, wella tohnu, on ta peksmatta jähnu.

Kiwwisilla Metsawaht Mart Pops tunnistab, et Johann Saar eijollewa mitte Poisi peksno, ja rägib nenda sama kui Johann Saar. Aga temma paigal eijollewa mitte juhres ollu, kui Massiarro Metsawahhi ja Poisi Hans Liitu wahhel se riid olnu; waid ollewa istma jähnu, et temma Metz eijolnu.

Jaan Melksohn tunnistab: perrast monnid neddaliht ollewa temma Metsawahhi Joh. Saariga räkinu ülle selle kirwe errawottmist, aga ta ei mehletawa mitte kas Saar üttlenno, et on Poisi peksno ehk mitte.

Nenda et se teise karjapoisi Peter Lahn (Urrisaares) tunnistus tarwis on, sai arwatud:

Sedda asja tullawa korda ette kutzuda.