Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.4
Kaader42,43
Daatum17.10.1878
Protokolli number132
Protokolli teema5. Kahjutasu; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

Lied

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Pridik Johann Pridik Peakohtumees
Jaan Leinasaar Jaan Leinasaar Kohtumees
Jaan Rast Jaan Rast Kohtumees

Kaibab Lalaste tallo Perremees Karl Tals, et se Pois Hans Liit paari näddälat taggasi on leino kopplis temma hobbose rehhe peksmisse jaus erratohma, aga kui se hobbone eijolle mitte kohhe kätte anno, ollewa tend irmsasti peksno nenda et silmaht peas wella ollewa ja et temma sedda hobbose nenda wiise ei woiwa mitte wastu wottma.

Hans Liit, ette kutzutut, üttleb, et temma eijollewa mitte sedda hobbest löhnu, et kui temma leino sedda hobbose otsma, on Perremees üttlenno, et "undilihha ollewa mis naillant kätte ei sahwa" ja sis temma ollewa selle hobbose mitte kohhas otsnu, kui wiematti leidno ja on erratohnu.

Tuddruk Marri Jannson tunnistab: et kui se Hans on sedda hobbust tohnu, on ta üttlenno, et ta ollewa hobbosele esi Kerrateie andnu, ja perrast wehl üttlenno, se ollewa dubli pois kes woiwa nenda hobbose tappa.

Willem Tals tunnistab: Et Hans Liit on üttlenno, las wahtawa kas se hobbone ollewa merg ehk mitte, ja (on üttlenno), et hobbone ollewa oeija peal kinnijähno ja sis ta ollewa nenda pallu tal annu kui wähhe jaudnu. Wehl tunnistas Willem Tals, et Hans Liit ollewa henne ikke räginu, et tahtwa wanduda et temma hobbose juhres suidlenne eijolle, aga eila on räginu, et kui temmal maistuwa poole rahha maksma, sis temma makswa seie rahha erra ja wattwa hobbose ommale.

Neid Ammatimehhet wallawöörmünder Jurri Jurikas ja Kochtomees Jaan Rast, kes selle hobbose on wahtamas keino, tunnistawat, et muud wigga nemmaht selle hobbose juhres eijolle mitte leidnu, et tal tööste üks silm on pääs wella peksetud.

Küssimesse peal wastab kaebaja Karl Tals, et temma noudwa 80 Rubl. Selle hobbose eest, et ta nenda pallo ollewa weehrt olnu, kui ta terwe olli.

Kohhus moistis: Et Hans Liit peab Perremehhel poole hobbose inna se on 40 Rubla maksma, ja jääb se hobbone Perremehhele ja sahb Pois selle ebbematta teggu eest ka 10 hoopi witsu.

Se moistus sai kohhe ette kuhlutut ja selle Hans Liitil neid witsat 10 hoopi erraantud, kele peal, kui temma maas üllestauskis, ilma kui temma selle peksmisse juhres wähhe olleks karjunu, se wahhimees eijolle koddohs ja wahhimehhe issa, kes peksis on wägga wanna – se Hans Liit tahhaks Kochtumeestel et ollewa neid witsaht antud, mis Kohhus arwab. Et se on üks pilkamenne, kele peal sai

moistetut: Selle Hans Liitil jelle 10 hoopi witsu anda. Perrast pallus Hans Liit Appellation, mis tal sai wella antud, nenda samma ka Karl Talsil.