Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.4
Kaader40,41
Daatum26.09.1878
Protokolli number126
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

Kohtunike nimed mahakriipsutatud.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Pridik Johann Pridik Peakohtumees
Jaan Leinasaar Jaan Leinasaar Kohtumees
Jaan Rast Jaan Rast Kohtumees

Laiksaare koggokonna Kohhus, sel 26. September 1878.

jures ollid: Kochtumees

Kaibas Jakob Tins, et wend Willem Tins sedda leppitust kuddas Prottokollis d.d. 5. Sept. 1878 sub Nr. 113 ülleskirjutud, mitte ei teida. Kaerat ja Ernet wend tal mitte kätte ei annawa, muist kaerat ollewa temma, muist wend niitnu, aga mud ei lubbawa wend tal mitte neid peksa.

Willem Tins wastab, et ta ollewa kull tahtnu leppitust techja, aga sis üksin lubbanu neid wiljaht wennale, kui temma sahks 5 pääwa sisse kontrahti kätte; aga ni kui Pea Kochtemees temmale kehlawa kontrahti kätte andma, sis ta ei lubbawa ka neid wiljaht wennale kätte, et nuid ollewa temma mittu soid ja kullu Pernus Keiser. Kihhelkonna Kochtus minnemas ja sys kochtus sahnu.

Kochtumehhet Jaan Rast ja Jaan Lainatsaar lassiht Prottokollis üllespannema, et se ollewa küll tessi et Willem Tins ikke räginu et tahtwa Kontrahhi kätte.

Küssimisse peal ütles Willem Tins, et temma neid wiljaht mis wend Jakob henne Keiser. Kihhelkonna Kochto Moistust on kühsino, mitte ei noudwa, aga neid üksin mis perrast on küllinu. Nenda et medde maas igga pool se pruhk on, maad poole trrawa peal wella anda, sis

Moisteti: Et Willem Tins saab poolet wiljaht ja ka poolet põhhut nende wiljadest katte, mis Jakob peale Keiserl. Kihhelkochtu moistust on küllinu, perrast selle kui Jakob henne omma juhre pantud sähmet on errawottnu.

Se Moistus sai kohhe ette kuhlutud, kele peal Willem Tins rägis wella, et eijollewa rahhul, ja pallus Appelationi, mis sai kohhe kätte antud.