Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader70,71
Daatum22.04.1878
Protokolli number6
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Rein Nadel Peakohtumees
Jaan Mandel Kohtumees
Mihkel Saum Kohtumees
Jaan Mein Kirjutaja

Kaebdus: Wodja walla perremees Jaan Blasen tulli kohtu ette ja kaebas, et temma olnud 18mal Aprill õhtu Wodja kõrtsis, ja Jürri Last olla temmale wina pakkunud, agga põlle mitte wõtnud, siis ähwardanud Jürri tedda ja öölnud: "Kui sa mitte ei wõtta ma peksan sind." Et Jaan Blasen põlle mitte tohtinud kõrtsi eest uksest wälja minna, waid läinud takka uksest, et otsekohhe koddo pole sada, agga Jürri Last jooksnud järrel, lönud russikaga pähha, nõnda et mahha kukkunud, peksnud möda pead ja widdanud karwust; ning wimaks pannud rihma kaela ümber, et karjuda ei saaks. Jürri Lastil olnud ka kaks teist meest abbiks, kedda ta pimmedas põlle tunnud, need wõtnud ta püksid mahha ja peksnud ristlude peale.

Kaebdusse kandja: Wodja mõisa õlle-wabriko tömees Jürri Last sai kohtu ette kutsutud, ta ütles, et temma läinud kõrtsi, siis tulnud Jaan Blasen maantee peal temma wasto ja öölnud: "Sinna üks Wieso walla mees, tulled omma laia rinnaga;" siis lükkanud Jürri tedda ennesest ärra. Pärrast kõrtsis pakkunud ta temmal wina selle lükkamisse eest. Muust ähwardamissest, peksmissest egga rihma kaela ümber pannemissest ei teada ta ühtegi.

Tunnistussemees: Wodja mõisa teomees Kustas Blasen ütles, et temma näinud selgeste, et Lasputre mõisa teomees Ado Sibbilin olla kõige essite Jaan Blaseni kinni wõtnud, selle peale tulnud Mäo mõisa Katko Juhan Steiner ja Jürri Last temma kallale, ja peksnud tedda. J. Last wõtnud wimaks omma rihm wöölt, lönud mõnnikord sellega, kiskunud karwust, widdanud möda maad, tallanud rinde peal ja pannud rihma kaela. Ta jänud ka kõige wimaks weel Jaan Blaseni kallal.

Juhann Steiner ütles, et temma ei teada sellest peksmissest ühtegi, egga olle ka sedda kogguniste mitte teinud.

Ado Sibbilin ei olnud mitte kohtu ette tulnud.

Kohto mõistminne. Et Jürri Last mitte koggoniste ei üttelnud Jaan Blasenit peksnud, egga tunnistanud teisi ka mitte, ning et tunnistussemees Kustas Blasen ka kahtlaselt tunnistas, sepärrast ei wõinud kohhus ühtegi mõista, ja sai surema kohtu holeks antud.

Jaan Blasen lubbas ka protokolli wälja wõtta.