Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader68,69
Daatum28.12.1877
Protokolli number21
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Rein Nadel Peakohtumees
Jaan Mandel Kohtumees
Mihkel Saum Kohtumees
Jaan Mein Kirjutaja

Kaebdus: Wodja walla tallitaja Mart Gerber tulli kohtu ja kaebas, et temma läinud sel 30mal Nowembril Wodja kõrtsi jure weskile, ja läinud kõrtsi sisse, ning Willem Blasen, kes seal enne olnud, tulnud temma ette ja öölnud: "Kas sa siin olled, ja tullid minno käest kõige enne pearahha pärrima." Nende sõnnadega lönud ta temma wasto rindo, nõnda et sellili mahha kukkunud. Pärrast tahtnud ta weel mitto korda Mart Gerberi kallal tulla, agga Peter Wänder hoidnud tedda taggasi. Wimaks läinud kõrtsi tahha kambre, kus ta ka wäggisi kallal tahtnud tulla, agga kõrtsmik aeanud mitto korda tedda sealt wälja. Ja kui Mart Gerber tahtnud koddo hakkata minnema, siis walwanud Willem Blasen ja temma wend Jaan kõrtsi ees tuas, ja Jaan Blasen wõtnud ta karwust selja takka kinni, tõmbanud mahha, Willem peksnud siis ta silmad werriseks, ja lönud ühhe haugo pea sisse, kunni kõrtsmik wimaks tullega sinna tulnud, ja kallalt neid ärra aeanud.

Kaebdusse kandja: Willem Blasen se üllemal nimmetud kaebdusse pärrast kohto ette kutsutud, ta ütles, et Mart Gerber olla tedda ka kiskunud, ja üks tük temma habbemest wälja tõmbanud. Kõrtsi tahha kambre ei olla ta mitte Mart Gerberi kallal tahtnud minna, egga ka tedda mitte kõrtsi ees tuas kisnud ja temma pea sisse hauko lönud.

Tunnistussemees: Kõrtsmik Juhann Reinfeld ütles, et põlle just mitte temma näinud, kuida Mart Gerber ja Willem kiskunud, agga Willem Blasenit olla ta mitto korda kõrtsi taggalt kambrest wälja aeanud, kui Mart Gerber kallal tahtnud minna. Ta ei olla ka kõrtsi ees tuas kiskumist mitte näinud, muud kui läinud selle kärra peale tullega ette tuppa, kus naad, Willem ja Mart, enne pimmedas olnud ja näinud, et Mart Gerberi silmad werriseks pekstud olnud, ning Willem ja Jaan Blasen ka seal tuas olnud. Muud innimest põlle seal mitte nähha olnud.

Kohtomõistmine. Kohhus püdis neid leppitada, ja naad leppisid nõnda, et Willem Blasen maksab Mart Gerberil 5 R. peksmisse ja nende hopide ette. Mart Gerber lubbas selle rahha kirriko waeste heaks anda. Peale sedda sai kohto otsusse järrel mõistetud, et Willem Blasen peab 3 R. trahwi maksma, õppetusseks, et teine kord mitte ennam ei pea joobnud peaga riidlema egga teisi peksma. Naad ollid ka mõllemad sellega rahhul.

Ta maksis sesamma pääw omma trahw wälja.