Protokoll
LeidandmedEAA.3321.1.55
Kaader25,26
Daatum09.03.1911
Protokolli number1
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

1911 aastal Martsi kuu 9 päewal ilmusiwad Pujatu wallakohtu ette Pujatu walla kohtu liige Märt Tooma poeg Pihlak ja selle sama walla liige Jaan Johani poeg Taalmann, ning palusiwad järgmise sisuga suusõnalist lepingut kohtu akti raamatusse maha kirjutada:

Wiljandi kreisi Pujatu walla talu peea N 2 Kõssa talu omaniku Mart Tooma poeg Pihlaku ja Jaan Johani p. Taalmanni wahel on kokku räägitud ja kindlaks tehtud järgmine lepping: Jaan Johani poeg Taalmann saab üks wakamad maad Kõssa N 2 talu maast, kus juba temast ehitatud maja peal on weel edasi rendi peale 24 järjestiku aastateks, see on 23 aprillist 1911 a. kuni 23 aprillini 1935 a. ja maksab selle maa eest iga aasta selle talu omanikule, ehk selle pärijale kümme /10/ rubla ja nimelt 1sel märtsil pool renti ette ära s.o. wiis rubla ja 1sel septembril tõine pool ette ära s.o. wiis rubla. Rentnik peab ennast auusaste üles pidama. Kui aga majas rentniku ehk elaniku poolt peaks wargust ette tulema, ehk selle sarnast mis kohtuliku karistust saab, siis kautab rentnik kõik kauba lepingu õigused. Kui see Kõssa N 2 talu peaks tõise omaniku kätte minema, siis ei saa see leping mitte murtud, waid jääb õiguse järele seisma.

M. Pihlak (allkiri) Jaan Taalman (allkiri)

Käesolew suusõnaline lepping on peale aktiraamatusse mahakirjutamist tema osalistele ette loetud, millega nemad rahul on olnud, tunnistame õigeks.

Eesistnik: H. Sarepera (allkiri)

Kohtu liikmed: J. Laksberg (allkiri) J. Amann (allkiri) J. Talman (allkiri)

Kirjutaja: Muna (allkiri)