Protokoll
LeidandmedEAA.3321.1.55
Kaader20,21
Daatum06.09.1906
Protokolli number2
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

1906 aastal septembri kuu 6. päewal palusiwad Pujatu walla talupojad Liisa Jaani tr. Martinson, Willem Karli p. Karlson ja Willem Jüri p. Laksberg, kes wallakohtule isiklikult tuttawad on, selle kohtu aktiraamatusse nende järgmise sisuga suusõnalist lepingut maha kirjutada:

§ 1.

Liisa Martinson, Willem Hanson ja Willem Laksberg lepiwad sellel kombel kokku, et täieealiseks saanud Liisa Martinson ja Willem Karlson muudawad selle lepingu, mida Martinsoni nimel tema eestkostja Willem Laksberg ja Karlson Pujatu wallakohtu aktiraamatusse 8 märtsil 1906 a. N 1 all sisse kirjutada on lasknud, niiwiisi ümber, et Karlson jääb Martinsoni päralt olewa Pujatu walla Weikse-Kõpu kogukonna "Solo" N 1 talukoha poole pidajaks kuni 23. aprillini 1907 aastani, mille järele see maa pidamine ilma üleskuulutuseta ära lõpeb, aga Karlson maksab Martinsoni hääks pooletera saagi asemel sularaha 250 rbl. (kakssada wiiskümmend rubla), mis raha Karlson 15. oktoobriks s.a. Liisa Martinsoni oma kätte ära tasub.

§ 2.

Willem Karlson kohtustab ennast, majapidamist kõigiti korras hoida ja kõik talukoha tööga tehtawad ja moonaga makstawad maksud kanda, niisama tasub Karlson 1906 aasta raha maksud ära. Nende kohtustuste wäärtus on 20 rbl., seega on lepingu hind 290 rbl. suur.

§ 3.

Willem Karlson jääb lepingu täitmise juurest tänasest päewast wälja, sest et Liisa Martinson täieealiseks on saanud ja eestkostmise alt on wabastatud.

See leping on pääle aktiraamatusse mahakirjutamist pooltele ette loetud.

Liisa Martinson (allkiri) Willem Karlson (allkiri) Willem Laksberg (allkiri)

Kohtu eesistuja: K. Laksberg (allkiri)

Kohtu liikmed: H. Sarepera (allkiri) J. Amann (allkiri)

Kirjutaja: H. Rains (allkiri)