Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader63
Daatum23.04.1877
Protokolli number6
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Rein Nadel Peakohtumees
Jaan Mandel Kohtumees
Mihkel Saum Kohtumees
Jaan Mein Kirjutaja

Kaebdus: Wodja mõisa kerner Jaan Josia tulli kohtu ette ja kaebas, et mõisa kögi tüdruk Mina Danner olla temma tuppa läinud ja ta naist sõimanud, ööldes: "Sinna olled Moskwa ja Tallinna linnad läbbi käinud, seal litsinud ja horanud, ning seddasamma teed sa praego weel wabriko meestega." Warsti peale sedda küssinud ta Mina käest järrele omma naese sõimamisse pärrast, agga ta üttelnud: "Sinno naene on jah Lits, on ennegi Moskwas ja Tallinnas horanud, ja horab praego weel wabriko meestega." Et siis kohhus sedda asja selletaks, kas temma wõib minno naest nõnda sõimata.

Tunnistus: Lena Laan tunnistas siin kohtu ees, et temma kuulnud seal jures selgeste, kui Mina Danner kerneri naest sõimanud, nõnda kui se üllemal jo nimmetud on.

Kaebdusse kandja: Mina Danner ütles, et temma läinud Kerneri toast küine wõttit küssima, ja siis öölnud ta naese wasto: "Sinna olled Moskwa ja Tallinna linnas käinud." Muud sõimo sõnno ei olla ta mitte kogguniste üttelnud. Kerneri naene olla tedda ka wabriko meeste wasto enne sõimanud, et temma käima mõisa poistega ümber, ja olla hea wälja andja. Temmal ei olnud selle ülle mitte tunnistust.

Kohtumõistminne. Kohtu otsusse järrel sai mõistetud, et Mina Danner peab 36 tundi puris istuma, õppetusseks, et teine kord mitte ennam teist ei pea sõimama.

Ta sai sesamma pääw puri pantud.