Protokoll
LeidandmedEAA.3321.1.54
Kaader16,17
Daatum13.11.1896
Protokolli number2
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Pujatu walla kohtu awalikul istumisel 13 Nowembril 1896 a.

Eesistnik H. SooOts ja kõrwalistjate J. Lõhmus, J. Reesen juuresolemisel ilmusiwad kohtu ette Pujatu walla liikmed Märt Tooma poeg Pihlak ja Johan Tõnise poeg Org ja palusiwad oma wahel tehtud lepingud kogukonna kohtu seaduse II jao § 278 ja 282 põhjusel akti raamatusse maha kirjutada.

Lapi talu omanik Märt Pihlak ja Johan Org wahel maha tehtud ja kokku räägitud lepitus nõnda: Johan Org wõib Lapi talu maa peale üks elumaja elamiseks teha ja saab selleks üks neljandik wakamaad hoone aluseks maaks ja maksab iga aasta selle maa eest neli rubla (4 rbl.), nimelt 1 sel Webruaril ette ära ja weel peale selle üks neljandik wakamaad aia maad ja maksab selle eest iga aasta kaks rubla (2 rbl.) ka 1 Webruaril ette ära, kõik see leping kestab 36 aastad edasi, see on 1896 a. kuni 1932 aasta 23 Aprillini ja teeb summa selle aja sees 216 rubla.

Leppia Johan Org peab aga kõik seaduslikud kohused täitma ja auusaste ennast oma eluwiisidega ülespidama, ka ei wõi ilma talu koha omaniku lubata ühegi muu töisele seda ära anda ega elamiseks sisse panna, ega ka elamiseks selle maa peale maja teha laske.

Johan Org peab aga auusaste elama ja kui wargust ehk selle sarnast peaks enesel ehk perekonnas ette tulema, on kohe see leping murtud ja peab ilma kahju tasumise nõudmata wälja minema ja kõik oma waraga kahju wastama, mis selle läbi sünnib.

Seda tõendawad kohtu ees leppiad oma allkirjadega

Märt Pihlak (allkiri) Juhn Org (allkiri)

Mõlemad kohtu ees leppiad oliwad nagu pidi kohtule tuntud.

Kohus arwas eesseiswat lepingud õige olewat ja kinnitas.

Eesistnik H. SooOts (allkiri)

Kohtu liige J. Löhmus (allkiri)

Kohtu liige J. Reesen (allkiri)

Kirj. M.Adelson (allkiri)

20 märtsil 1923 a.

ärakirja N 29 all wasta wõtnud J. Org (allkiri)

Ärakiri 12 Augustist 1924 a. wälja antud J. Org (allkiri)