Protokoll
LeidandmedEAA.3321.1.54
Kaader14,15
Daatum21.06.1894
Protokolli number2
Protokolli teema2. Varalised tehingud
Märkused

Pujatu walla kohtu awalikul istumisel 21 Juunil 1894 aastal.

Eesistniku H. SooOts ja kõrwalistjate T. Martinson, J. Grass ja J. Reesen juures olemisel istusiwad kohtu ette Pujatu walla liikmed Ado Jaagu poeg Jürgens Laiakiwi talu omanik Pujatust ja Karl Jaagu poeg Anderson Lömsi talu omanik Pujatust, kui palusiwad oma wahel tehtud lepingud akti raamatusse maha kirjutada ja kinnitada, järel seiswa tingimistega:

I Laiakiwi talu omanik Ado Jürgens wahetab Rihkama alt oma talu heinamaa sees olewa turba maast pool wakamaad, wäärt sada rubla, enese heaks arwamise järgi, Lõmsi talu omaniku Karl Andersoni heinamaa wasta Rihkama alt jõe äärest otsast kaks kolmandiku wakamaad, wäärt sada rubla, wiiekümne aasta peale peaks turbamaa enne 50 aastad otsa lõpma, jäeb aga nimetatud heinamaa tükk 50 aastad aega Laiakiwi talu pruukimiseks, jäeb aga turbamaad üle 50 aasta lõigata, wõib Lõmsi talu sellest seni turbaid lõigata kui sealt saab, nii kauaks jäeb ka üle 50 aasta nimetatud heinamaa tükk Laiakiwi talu pruukimiseks, siis annawad mõlemad wahetajad nimetatud maad üks töisele tagasi.

II Laiakiwi talu annab ka seniks kui sealt turbaid lõigata saab omalt poolt turba augule käimiseks ilma keelmata tee, turbad peawad talwel ära weetud saama, aga mitte suwel.

III Kui peaks ette tulema, et turba lõikamise läbi eelnimetatud maa weikseks jäeb ja Lõmsi talul turba maha panemisega maad puudu tuleb, siis annab Laiakiwi talu ilma wasta tõrkumata omalt poolt turba mahapanemiseks ilma tasumata maad sinna samasse turba augu kõrwale, kuni sealt turbaid leigata saab.

Seda eespool üles antud maha kirjutamist tõendawad kohtu eesolejad oma allakirjadega kus nad oma käega alla kirjutasiwad:

A. Jürgens (allkiri) Carl Anderson (allkiri)

Mõlemad kohtu ees olejad lepijad oliwad kohtule tuntud, kohus leidis asja õige olewat kui midagit seaduse wasta olewat ja kinnitas seda eelpool olewat lepingut.

Peakohtumees H. SooOts (allkiri)

Kohtumees M. Martinson (allkiri)

Kohtumees: J. Grass (allkiri)

Kohtumees: J. Resen (allkiri)

Kirj. Heinrichsen (allkiri)