Protokoll
LeidandmedEAA.3543.1.29
Kaader18,19
Daatum23.05.1880
Protokolli number35
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Tawit Tirmann Peakohtumees
Jaan Paas Kohtumees
Jaan Ramjalg Kohtumees

Tulli ette Kadri Männik Peet Paasi nõu all ja kaebas ta mees on jubba ammo suremas haige, ja mehhe Isa on ka üks wana innimene kes keddagi ei tee, ja nüüd ei jõua ta neid mõlemit mitte toita, seperrest pallub ta kohhut et ta mehhe wend Jaan Männik saaks sunnitud omma kui ka tema mehhe Isa toidma, ehk kui mitte toidma siis temale moona anda 2 Tsetwert rükki 1 Tsw odri 1 leisikas Soola ja 2 Sülda puid.

Kaebuse peale wastas Jaan Männik, ta ei wõi mitte omma Issa toidmiseks abbi anda, sest et ta issi waese terwisega on, ja teiseks on ta Issa keik omma warrandus selle poja kätte jätnud kelle naine siin nüüd tema kaest abbi nõuab kui ta se Issa warranduse kätte saab, ja ka se hoone kus ta wend oma naisega ellab, siis tahhab ta hea meelega oma Isa toita.

Sepeale wastas Kadri Männik, tema mehhe kätte ei olle suggugi rohkem warrandust saanud, kui keige teiste lapstel, ja se hoone kus nad praegu ellawad on ta mees isi teinud, ja ei ole ta mehhe Isal sealt keddagi nõudmist.

Sepeale anti Mangel Orro kui tunnistus kes peab teadma kui pailo Kadri Männiko mees oma Issa käest warra on saanud.

Mangel Orro tunnistas; temma teada on Ado Männik (kaebaja mees) omma issa kaest saanud arwata 3 wakka kaero, 2½ wak rukki 2 wak odri 1 hobbune 40 rubla wärt, 1 lehm 12 rubla, 2 kirstu äkkid ja adrad, ja se ello hoone on küll wanna olnud, mis Ado Männik oma Isa kaest saanud aga 25 rubla on ta ikka weel wäärt olnud.

Sepeale ütles Kadri Männik, se ei olle mitte õige mis Mangel Orro tunistas, ta mees ei olle mitte nipailo warra omma issa kaest saanud, sedda nattukese eest, mis ta saanud on ta ka isa wõlga 20 rubla ärra maksnud.

Mõistus:

Et Ado Männik rohkem warrandust, omma Issa kaest on saanud, kui teised lapsed, siis peab ka ta Issa sealt toidetud saama, ja ta teine poeg Jaan peab ommalt poolt abbi juure andma nimelt igga aasta 1 Tsetwert rükki 1 Tsetwert odri ja 1 leisikas Soola, nikaua kui ta wend Ado ellab, kus siis seaduse järrel üks warranduse jagamine ette saab wõetud.

Moistus sai kuulutud, kohtukäijad sega rahho.