Protokoll
LeidandmedEAA.3888.1.7
Kaader80
Daatum04.06.1883
Protokolli number20
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted; 17. Määratlemata
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kustaw Rusalep Peakohtumees
Juhan Haili Kohtumees
Toomas Uukiwi Kohtumees

Kohtu ette tuli Liisu Pikjaan ja kaebas:Mina teenisin Armi peremeest Tõnis Peppikit terwe aasta,ei ole palka kätte saanud enam,kui 3 rubla.22 rbl. ja 3 suka willu on saamatta,peremees ei maksa ära.

Tõnis Peppik sai ette kutsutud:tema wastas:Mina ei ole Liisu Pikjanile mitte lubanud 25 rbl.raha ja 3 W willu,waid kui 3 W willu siis 23 rbl.raha ja kui 25 rbl.raha siis mitte (sukka)willu ja Liisu wõtis se kaup 23 rbl.ja 3 W willu terwe aasta peale wastu;ei annudki mulle õigel ajal üles,et tahab ära minna ja jooksis 3 nädalat enne kui aasta täis sai,ilma minu teadmatta,ilma palga pärast selitust tegematta minu teenistusest ära;seepärast olen tema palk,mis weel sees on,kinni pidanud.

Liisu Pickjan ütles:Perenaene lubas mulle need 3 nädalat kinki,mis aastast puudu jäiwad.

T.Peppik wastas:Ei ole lubanud.Mina ise lubasin siis sulle need 3 nädald kinkida kui sa mind pidid 3 aastad ausaste teenima,aga sina ei teeninud mitte kahtgi."

Liisu Pikjanil ei olnud oma wabandamiseks enam midagi rääki ja muud tunistust ei olnud neil kumbagi poolt.

Kohus mõistis:Liisu Pikjan kes õigel ajal oma peremehele ei ole üles annud,et tahab ära mina,kes salaja 3 nädalad enne aastat teenistusest ära jookseb,saab 24 tundi wangi trahwi;maksab prg.465 järele oma kaubeltud aasta palk peremehele terwelt tagasi,järgmiseks kohtupääwaks olgu asi selge.

Suuremat kohut nõudnud

Kustaw Rusalep(allkiri),Juhhan Haili(allkiri),Toomas Uukiwi XXX,kirjut.M.Mänd