Protokoll
LeidandmedEAA.3888.1.7
Kaader73,74
Daatum13.11.1882
Protokolli number44
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Summa Peakohtumees
Juhan Haili Kohtumees
Toomas Uukiwi Kohtumees

Juhan Koukberg kaebas:Joosep Rommann pani wõrgud üle raja jõe,mis aga poolest sadik on luba kinni panna,sõimas mind ,minu isa ja isa isa rööwliks,kellest ma midagi ei tea;tuli oma isaga ja wõtsid mind rinnast kinni,wedasid mind ähwärdades jõepoole;ta loopis mind kaigastega,wõttis minu abju ja ahingi ära ja pani abju oma posti külge lukku,ütles mulle:ei see wahtimise raha põle weel sinu taskus,kül su silmad saawad paremini lahti tehtud.

Joosep Rommann ütles Juhan Koukberg käis abjuga minu wõrkudest üle,käskis mind jõge lahti teha,wiskas mind kaigastega,meie sõimasime wastakute teine teist kül,ega ma teda just tapma ega uputama põleks hakkand.

Tunismees Jaagup Tomula ütles:see on õige mis Koukberk rääkis,mina seisin eemal ja kuulasin;kui nägin,et Joosep oma isaga Koukberki rindupidi jõepoole tassis,siis läksin nende juurde ja ütlesin: hea nüüd küll,siis nemad lasksid Koukbergi lahti.

Seda kaebdust ega tunistust ei salgand Joosep Rommann mitte,püüdis aga kohtu ees näitata,oma waidlusega,nagu oleks temal suurem õigus selle jõe üle olema.

Kohus mõistis Joosep Rommann maksab 6 rubla trahwi Wihula walla laekase,trahw olgu järgmiseks kohtu pääwaks makstud.

otsus on täidetud

Juhhan Summa(allkiri),Juhhan Haili(allkiri),Toomas Uukiwi XXX,kirjutaja M.Mänd