Protokoll
LeidandmedEAA.1134.1.30
Kaader13,14
Daatum21.04.1901
Protokolli number8
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Mihkel Toming on `Eesistuja asemel`. 

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Toming Peakohtumehe abi
Jaan Laud Kohtumees
Jaan Paju Abikohtumees

Tulid ette Awwinorme walla ja Maetsma küla taluperemehed Mihkel Jallak Toma poeg, Madis Pukk Juhani poeg. Josep Pukk Juhani poeg, Andres Jallak Mihkli p. Koolmeister August Ernitz Josepi p, Jaan Tomik Josepi p, Mihkel Tomik Jaani p ja Mart Tomik Jaani p. ja palusid Walla kohut nende leppingud kohtu protokolli üles kirjutada ja kinnitada ühe wesiveski ehituse parast.

Meie ülemal nimetud Maetsma küla talu peremehed ja kruntide omanikkud oleme kokku leppinud et Maetsma küla taluperemees Mihkel Jallak Toma poeg woib Awwinorme jõe peale mis tema kruntist läbi jokseb oma krunti peale üks jahu jahwatamise wesiweski ja saeweski ehitada ja lubame meie sellega rahul olla et Mihkel Jallak oma tammega wett woib tõsta nenda kõrgele kui tarwis on kui agga wesi peaks nenda kõrgele tõusma, et tema üle kallaste heinamaadele wälja jokseb ja heinamaadele kahju teeb siis maksab Mihkel Jallak meile selle eest kahjutasumist, et Maddis Pukki heinam agga otsekohe tammetaha jäeb sest et selle heinamaal madalad kaldad on siis wahetab Maddis Pukk oma heinamaa Mihkel Jallaka Toma pojaga ümber ja annab Mihkel Jallak oma heinamaa nimega "naeriskolga" heinamaa küllest üks tükk wastu Madis Pukki piiri kunni kraawist sadik ja kravi winklist kunni karjamaa kupitsani ja ühe kulje poolt kunni jõeni Maddis Pukkile asemele kahju tasumiseks. ja tuleb üks tee selle vahetud tükki seest kravi äärt mööda kunni joeni. Kui suwel heinategemise ajal tarwis on et üles tammitud wesi peab maha lastud saama siis peab Mihkel Jallak praegusel ajal maksetawa saduse põhjusel oma tamme wesi üks kuu enne Jaanipääwa ja üks kuu peale Jaanipääwa maha laskma. Ka peab Mihkel Jallak omma tamme peale silla tegema kust ulemal pool nimetud taluperemehed woiwad oma karja loomad teisele poole jõgge oma heinamaadele sööma ajada kui karjal voimalik ei ole läbi jõe minna, nendasamuti peab Mihkel Jallak kui tarwis et wesi jões sügaw on. Andres Jallaka ja kooli krunti kohta karja sillad jõe peale tegema

Selle leppingu kinnitamiseks oleme meie omad nimed oma käega alla kirjutanud. 

Mihkel Jalak (Allkiri)

Maddis Puk (Allkiri)

Josep Puck (Allkiri)

Andres Jalak (Allkiri)

August Erniz (Allkiri)

Jaan Tooming. (Allkiri)

Mihkel Tomingu eest tema poeg Joosep Tooming (Allkiri)

Mart Toming ei moista kirjutada tema palwe peale kirjutas Joosep Tooming (Allkiri)

1901 Aastal Aprili kuu 21 pääwal on se eesseisaw suusana  lepping Awwinorme Wallakohtule Awwinorme wallamajas kohtuprotokolli üleskirjutamisek ja kinnitamiseks ette kantud Awwinormewalla ja Maetsma küla talu peremeeste Mihkel Jallak Toma poja, Maddis Pukk Juhani poja Josep Pukk Juhani poja Andres Jallak Mihkli poja August Ernitz Josepi p., Jaan Toming Josepi p. Mihkel TomingJaani p ja Mart Toming Jaani poja poolt, ja on need leppingu tegijad Wallakohtule tuntud ja teatud ja nemad õiguse wõimelised kaupasid ja leppinguid teha, ja on nende lepping Mihkel Jallak Toma pojaga ühe jahuweski ja saeweski ehitamise parast tänasel pääwal Wallakohtu aktiramatuse  N 8 all kohtu aktiramatuse üles kirjutud ja kohtu poolt kinnitud sanud ning ees pool nimetud leppingu tegijad omad nimed oma käega alla kirjutanud Mihkel Tomiku eest on agga tema poeg Josep Toming ning Mart Tomingu eest kes kirjutada ei moista Josep Toming Mihkli poeg allakirjutanud.

M. Toming. (Allkiri)

Jaan Laud (Allkiri)

Jaan Paiu (Allkiri)

Kirjutaja Schulbach (Allkiri)

Ärakiri M Jalakas