Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader23,24
Daatum01.05.1882
Protokolli number14
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Wiirun Peakohtumees
Tomas Rassohw Kohtumees
Mart Pauls Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Kohtu kora pärast olid Kaiu walla kohtuse walla honese kokku tulnud:

Kohtu wanem: Jaan Wiirun

1. Kohtu körwamees: Tomas Rassohw

2. kohtu körwamees: Mart Pauls

Kirjutaja: Kaarel Kaasik.

Toomjalt Wiilu Hansu peremees Päärn Niimann kaebab, et Tõnu Mihelson tema poole koha pidaja olla teda hobuse rangidega päha ühe korra löönud, sest et ta seda raha , mis wiina wedrude pealt linna wooridest on üle kaswand, sest mis wiina hamid suremad olnud, sai mõisa härra poolt nend wiina wedrude pealt, mis enam oli kui öigus woori eest linna wiia oli 1 rub 40 kop. Seda raha on Tönu Mihelson möisa härra käest wälja wõtnud ja se raha oli öigus minul tema käest parida, kui seda tema käest küsima akkasin, siis sain ühe lopsu rangudega tema käest möda pead; aga peale selle riu on ta mule seda raha ära tasunud. 

(Mõistetud ja mõistus täidetud sel 12 Junil 1882)

Päärn Niimann kaebab, weel, et Tönu Mihelson ütelda et ta tema õle wirnast oma õle wirna õlgi laduda, minewa aasta 40 kubu ja tänawu aasta terwe rehe õled, sellega ei olla ta mitte rahul, et ta ilma warguseta warga nime pidama kandama.

Sai kohtu ette kutsutud Tõnu Mihelson kohtu küsimise peale tunnistas, et ta olla Päärn Niimanni ühe kora hobuse rangidega pähä löönud, aga Päärn Niimann olla tema abet enne kiskund, et tükkid tema peose jäänud, et se 1 rub 40 kop seda raha temale maksmata olnud, mis linna wooridest enam wiina wedrude pealt kui wooriks öigus wiia oli, enam oli wiidud, et nende pealt sai möisa härra poolt maksetud, se raha oli minul temale maksta, aga nüid on maksetud: Tõnu Mihelson tunnistas et temal õled olla reiaaluse pealt wirnast ära kadund ja seal ei olla küla rahwast käinud: Tõnu Mihelson kaebab, et Päärn Niimann tema naese tuast tahtnud wälja wisata, tömband tooli tema alt ära, siis kukund naene sellili tua pörandale maha ja olla emiseks ja litsiks söimand.

Kohtu küsimise peale tunnistas Päärn Niimann, et ta olla selle pärast  Tõnu Mihelsoni naese tuast tahtnud wälja wisata ja tooli alt ära tõmband, et ta teda ene olla söimand, siis ütlend ta naesele lits ja emis.

Kohus möistis Tõnu Mihelson ja Päärn Niimanni wastameisi riu asja peale, et Tõnu Mihelson maksab 2 rub. walu palkaks Päärn Niimannile, et ta isi tunnistas teda (olema) üks kord hobuse rangidega päha löönud olema ja 1 rub. trahwi walla laekase. Päärn Niimann maksab 1 rubla trahwi walla laekase, et ta tunnistas enast Tõnu Mihelsoni naest litsiks ja emiseks söiman olema, ja 1 rub. trahwi selle ette walla laekasse, et ta kohut kui nari asjaks pidas oma öigust arwates.