Protokoll
LeidandmedEAA.3395.1.15
Kaader2
Daatum05.06.1891
Protokolli number1
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Aints J. Aints Peakohtumees
Korro J. Korro Kohtumees
Jaasna J. Jaasna
Härmo J. Härmo Kirjutaja

Ette tuli kadonu Peter Juhani poeg Kübber lesk Ann Kübber Pärtli t. ning palel uma wiimset tahtmist ülles kirjotada mis mino testamendis jaagu sest et minu kadonu mees Peter Partsi walla all olewa Kusalde Nr 4 maja ostmise peale wõtse 1873 aastal ning wähese sisse massu järele 1875 aastal kooli ning mina seda maja oma esimise mehe pojaga seda maja ostsin ja kõik mõisa wõla wälja massime ja kretid kassa kapitali wähendasime kooni 1888 aastani kui mino kadonu mehe Peter poeg Peter Kübbar ealiseks saie ning maja walitsuse henda peale wõtse, aga et tema 24 Mail 1891 aastal ära kooli, ning nüüd maja minu kadonu mehe Peter Juhani poeg Kübber nime peal kõige liikumada waraga kinitud ja kirjotud on, see perast et nüüd minu kadonust mehest üks tütar perra jäie kes praegu Wahtse Roiola wallas Eduard HIllipile mehele saie, siis soowin mina et mino testament mida mina täie meele mõistuse man tänasel päeval siin kohtu ees ülles palon kirjotada keran mino surma amsaste ja ilm wasta tõrkumata peetud saab Jeran kuulutust kui mina koolu olen.

1. Poole mõeltdud Kussalde maast luban mina kõige poolte hoonetega ja kõige poole raud waraga omale esimise mehe pojale Wiido Kokkele kes see maja ehitaja ja pidaja on olnu 13 aastat.

2. Töine mõeltud pool jääb mino ülles pidamiseks mino walitsuste kõiki poolte hoonetega kooni mina elan, mille üle wiimset tahtmise enne surma teen, oma tahtmise pera kas tütar An Hilikile kui tema mino wasta oma kalkust maha jätab ehk monele muile.

3. Kõik liikuw warandus mes sellen Kussalde majas lõiti peran mino poja surma saagu temast tehtud ning maja wõlgade peale nagu kohtu poolt üllen kirjotetu ning hoio alla wõetu sel 27 Mail 1891 aastal nii pea kui wõimalik ärä müütud wõlgade tasomiseks.

See testamend saagu keran mino surma 6 nadalid kuulutetud, mitte kirjotada mõistja An Kubber usaldhenda eest alla kirjotama.

Otsus: Et An Peter lesk Kübber täie meele mõistuse man om olnu ja seda oma testamendi mida soowinu ja temale ette loetu ning temast üsaldetust Peter Paddaris alla kirjotettu seda tunnistab 4 walla rahwa 2 Wõru Ülemba Talorawha kohtu Jääv Ronnar Õiged ning kinnitab oma allkirjaga. Kohtu eesistuja as. J. Ainz, Kohtu liige J. Korro, J. Jaska, kirjotaja J. Harmo